2012. szeptember 15., szombat

Leves és olaszos rakott krumpli Klau módra

Sziasztok!

Végre volt egy kis időm főzőcskézni, és csináltam leveskét meg másodikat is. 

Előre leszögezném, hogy nem vagyok nagy kajafotózó zseni, de azért szerettem volna megmutatni Nektek képben is, hogy miről van szó. Főző zseni sem vagyok, szóval ne számítsatok túl bonyolult dolgokra.

Kezdeném a levessel.
Nem nagy kunszt, egy kis csirkemellet felaprítottam és megpirítottam kevés olajon. Tudom, hogy nem olcsó móka a csirkemell, nem is csinálok gyakran ilyen levest, de úgy gondolom, néha-néha belefér azért.
És igazából ennyi volt a "nehéz" része. Ezután feltettem egy liter vizet, bele két knorr húsleves kockát, majd jöhetett egy kis borsó, aztán idővel a husi, majd a tészta. Megvártam, hogy szépen megfőjön minden, és kész is. Ízlés szerint lehet bele tenni még répát, sót, borsot, egyebet, ki mit szeret. Én egyszerűen imádom így a levest.

Ő lenne az:

A másik pedig egy szintén nem túl nehéz kaja, olaszos rakott krumpli névre hallgat. Mennyiségeket itt most nem írok, mert attól függ hány személyre csináljuk, ki hogy szereti, mármint hogy több a husi vagy több a krumpli, stb.

Én úgy szoktam, hogy felteszem a krumplit és a tojást főni, ezután pedig a darálthúst jól megpirítom, majd felöntöm vízzel, összekeverem milánói szósszal, vállalkozó kedvűek (és nem lusták) akár maguk is kikeverhetik sűrített paradicsomból. Én a tojást fel szoktam kockázni úgy, hogy a tojásszeletelővel felvágom egyszer, elfordítom benne a tojást, és még egyszer. Így pici kockákat kapunk, ezt is belefőzöm a húsos szószba. (ez most kimaradt nálam, mert nem volt itthon tojás)
Meghámozom és felvágom a krumplit karikákra.
Ha minden megfőtt, előkészítek egy nagy jénai tálat, az alsó sorba a felvágott krumplit elkezdem egymás mellé végigpakolni (mint a rakott krumplit végül is), erre jön egy réteg szósz, majd megint krumpli, megint szósz, és ez így megy, amíg el nem fogy. Nekem most a krumpli lett a több, így az volt a legfelső sor, aminek a tetejére reszeltem sajtot. Betettem 150 fokra a sütőbe, tetővel együtt, majd kb 30-35 perc után levettem a tetőt, és addig hagytam bent, amíg a sajt kicsit megpirult a tetején. És kész. :]

Ilyen lett:



Hát, ennyi lett volna a mai (és holnapi) ebéd készítés részemről. Akinek van kedve, próbálja ki, és szóljon, milyen lett! :]

Köszönöm a figyelmet, szép estét, jó éjszakát!

12 megjegyzés:

  1. úú nagyon finoman néz ki, imádom a rakott krumplit :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :]
      Én is, az az egyik olyan, amit szinte bármikor megennék :D

      Törlés
  2. Na ezt a krumplit majd megcsinálom vegában, ha picit lazábbra foghatom magam kajálásban. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát tudsz csinálni szerintem kicsi adagot is és akkor kettészeded kétnapi adagra vagy lefagyasztod.. De az a jó, hogy annyira variálható, ki mit rak bele.

      Törlés
    2. De most kisadag krumplit meg sajtot se akarok enni. Jaja en is imadom az ilyen rakott cuccokat, mert rengeteg variacioja van es baromi egyszeru. :)

      Törlés
    3. De most kisadag krumplit meg sajtot se akarok enni. Jaja en is imadom az ilyen rakott cuccokat, mert rengeteg variacioja van es baromi egyszeru. :)

      Törlés
  3. Mi az a tányér te jány?? :D Halacskás? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát még jó!
      Én ilyenből szoktam a levest enni :D

      Törlés
  4. Jajj, egyik kedvencem a rakott krumpli!! Rosszullétig tudom enni :D Én is kipróbálok majd egy másik, nem hagyományos receptet. Meg hozzá valami krémlevest... Kedvet kaptam hozzá ;)
    Aztán több receptes bejegyzést, sok képpel! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rajta vagyok a témán, próbálok nem csak zacsis kaján élni :DD

      Törlés