2012. április 7., szombat

Abszolút kedvenc könyv - Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

Sziasztok!


A címmel le is lőttem a "poént".
Gondolom Mindenki ismeri a könyvet, de azért néhány szót mondanék róla.
(Tényleg néhány lesz, mert megcsináltam a bejegyzést, és béna módon ki is töröltem, és most nagyon ideges vagyok.. :D Nem én lennék)


Az első könyv volt, amit elejétől a végéig, egyedül elolvastam, már akkor is imádtam, és most is. "Ínségesebb" időkben újra és újra elolvasom, persze felnőttként az ember már máshogy látja kicsit, mint gyerek fejjel.


Forrás
A könyvet 1943-ban adták ki, és a világ 50 legolvasottabb könyve közé tartozik, több, mint 180 nyelvre fordították le.


Mese, de felnőtteknek (is) ajánlják, mert sok olyan dolog van benne, amit gyerek fejjel nem ért meg még annyira az ember.


27 fejezetből áll, és ajánlás is található az elején, emellett képek is szerepelnek benne.


A történet a B-612-es bolygón kezdődik, ahonnan a kis herceg látogatását kezdi a szomszédos bolygókon. 
A kis herceg és a pilóta is az író, a herceg gyerekkori gondolatai, a pilóta pedig már felnőtt kora gondolatai megtestesítője.


Nem szeretném olvasónapló szerűen leírni, ezért inkább a kedvenc képeimet és idézeteimet osztanám meg Veletek a könyvből.


Forrás


Forrás


Forrás
Forrás„Magunkon ítélkezni sokkal nehezebb, mint máson. Ha sikerül helyesen ítélkezned saját magad fölött, az annak a jele, hogy valódi bölcs vagy.”

„– Isten veled – mondta a róka. – Tessék, itt a titkom. Nagyon egyszerű: jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan. – Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan – ismételte a kis herceg, hogy jól az emlékezetébe vésse. – Az idő, amit a rózsádra vesztegettél: az teszi olyan fontossá a rózsádat. – Az idő, amit a rózsámra vesztegettem... – ismételte a kis herceg, hogy jól az emlékezetébe vésse. – Az emberek elfelejtették ezt az igazságot – mondta a róka. – Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

„Éjszaka majd fölnézel a csillagokra. Az enyém sokkal kisebb, semhogy megmutathatnám, hol van. De jobb is így. Számodra az én csillagom egy lesz valamerre a többi csillag közt. Így aztán minden csillagot szívesen nézel majd... Mind a barátod lesz.”

„Aki hagyja, hogy megszelídítsék, az a sírás kockázatát is vállalja vele.”

„Ha megszelídítesz, megfényesednék tőle az életem. Lépések neszét hallanám, amely az összes többi lépés neszétől különböznék. A többi lépés arra késztet, hogy a föld alá bújjak. A tiéd, mint valami muzsika, előcsalna a lyukamból.”

„Két-három hernyót el kell tűrnöm, ha meg akarom ismerni a pillangókat.”

„Látod ott azt a búzatáblát? Én nem eszem kenyeret. Nincs a búzára semmi szükségem. Nekem egy búzatábláról nem jut eszembe semmi. Tudod, milyen szomorú ez? De neked olyan szép aranyhajad van. Ha megszelídítesz, milyen nagyszerű lenne! Akkor az aranyos búzáról rád gondolhatnék. És hogy szeretném a búzában a szél susogását...”

„Szépek vagytok, de üresek. Nem lehet meghalni értetek. Persze egy akármilyen járókelő az én rózsámra is azt mondhatná, hogy ugyanolyan, mint ti. Holott az az igazság, hogy ő egymaga többet ér, mint ti valamennyien, mert ő az, akit öntözgettem. Mert ő az, akire burát tettem. Mert ő az, akit szélfogó mögött óvtam. Mert róla öldöstem le a hernyókat (kivéve azt a kettőt-hármat, a lepkék miatt). Mert őt hallottam panaszkodni meg dicsekedni, sőt néha hallgatni is. Mert ő az én rózsám.”

„Ha azt mondjuk a fölnőtteknek: "Láttam egy szép házat, rózsaszínű téglából épült, ablakában muskátli, tetején galambok..." - sehogy sem fogják tudni elképzelni ezt a házat. Azt kell mondani nekik: "Láttam egy százezer frankot érő házat." Erre aztán fölkiáltanak: "Ó, milyen szép!"”


Ti olvastátok a könyvet? Szeretitek?
Nekem nincs meg saját példányban, de a tesómtól sokszor kérem kölcsön, és tuti, hogy meg is veszem majd egyszer magamnak. :]

Köszönöm a figyelmet, ma egy, de lehet, hogy még két bejegyzés lesz, kellemes pihenést addig is! 

2 megjegyzés:

 1. Jajjj.... Az idézetektől bőgni támadt kedvem :) :(
  Én nagyon régen, még gyerekként olvastam, azt hiszem, akkor nem fogtam fel teljesen. Később láttam filmen/rajzfilmen(??) is. Elvileg megvan itthon, valahol, még anyáék példánya, már régóta tervbe van véve, de már most is kb 20 könyv szerepel az olvasólistámon... Remélem találok rá azért időt :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is remélem, mert érdemes felnőtt fejjel is elolvasni :]

   Törlés