2012. február 15., szerda

Milyen arcformához milyen hajhossz illik?

Sziasztok!

Mára egy hajas bejegyzéssel készültem. Próbáltam jól, érthetően összeszedni, melyik arcformához milyen haj illik.

Már itt az elején leszögezném, hogy ezeket nem aranyszabályoknak szánom, hanem inkább egyfajta útmutatásnak, egy lehetőségnek arra, hogy ha valaki nem érzi jól magát a bőrében egy-egy hajjal, akkor lehet, hogy szimplán előnytelen fazont választott, és ha kipróbál egy másikat, lehet, hogy sokkal jobban fogja érezni magát a fodrásztól kilépve.

Az arcformákkal gondolom nagyjából tisztában van mindenki, így nem fogok feleslegesen leírni mindent, de próbálom összefoglalni a lényeget.Kerek arcforma:

Mi jellemzi?:

Azt hiszem egyértelmű, nem túl magas a homlok, kicsi, kerek áll jellemzi, a homlok és az áll közti távolság kb. akkora, mint az arc két oldala között.

Mi áll jól?:

A vállig érő haj vagy annál is hosszabb haj hosszítja az arcot. Jól áll az oldalt, de nem túl mélyen elválasztott, hosszú frufru.
Természetes göndör hajnál a lépcsőzetesen vágott hosszú haj előnyös, formázáshoz ajánlott a wax, hogy kevésbé dúsnak tűnjön a haj.

Mit kerülj?:

A dúsabb hatású haj nem ajánlott, még inkább kerekíti az arcot. Az extrém göndör, és az állig érő haj nem túl előnyös.

Tipp:

Optikailag nyújtja a kerek arcot a felcsatolt, magasabb frufru, amely akár munkába, iskolába, vagy bevásárláshoz praktikus, és buliba is szépen meg lehet csinálni.


Hosszúkás arcforma:

Mi jellemzi?:
A homlok magas, vékonyabb a két szem közti rész. Az arc vonala karcsú, nem domborodnak ki nagyon az arccsontok. Kissé hegyes és hosszúkás az áll felé vezető vonal. 

Mi áll jól?:
Az egyenletesen lépcsőzetes, állig érő haj oldalt növeli a haj mennyiségét, ezzel kerekded hatást érünk el. Rövid frizura esetén legalább a fülcimpáig érjen a haj. 
Ideális a göndör haj, a hanyagul feltupírozott tincsek, és a hosszú frufrutincsek. Igazából bármit bevethetsz, ami oldalt dúsítja a hajat. 
Jól állhat még a tömött, egyenes frufru, amely takarja a homlokot, ezáltal kerekebbnek tűnik az arc.

Mit kerülj?:
A mindenhol egyforma hosszú haj nem előnyös, valamint a középválaszték kifejezetten előnytelen ehhez az arcformához, mert csak még jobban kiemeli a magas homlokot! Az extra rövid frizura sem előnyös. Hosszú hajnál kerüljük a lelapult, tartás nélküli hajat. 

Tipp:
Használhatsz hajdúsítót, jól áll a laza hullámos, és a göndör haj, bármi ami volumennövelő hatást ér el.


Ovális arcforma:

Mi jellemzi?:
Keskeny, egyenletesnek ható arc, szélesebb az orca, a homlok keskeny, az áll pedig hangsúlyos.

Mi áll jól?:
Ennél az arcformánál szinte minden hajhossz jól áll. Mindegy, hogy egyenes vagy hullámos, netán göndör, jól áll az oldalválaszték (a mélyen elválasztott is), és a középen elválasztott haj is.

Mit kerülj?:
Szinte minden megengedett, de a fejtetőn ne legyen nagyon feltupírozva a haj, mert ez feleslegesen nyújtja az arc arányait.

Tipp:
Vékony szálú, tartás nélküli haj esetén nyugodtan szárítsd fejjel lefelé a hajad, vagy tárcsával varázsolhatsz laza hullámos hajat. Húzz mély oldalválasztékot, majd a tincseket rögzítsd egy színes csattal, ezzel feldobva a frizurát!


Szögletes arcforma:

Mi jellemzi?:
A homlok széles, az orca kidomborodó, az arccsontok kiugranak, markáns áll jellemző. 

Mi áll jól?:
A félhosszú, lépcsőzetes frizurák ideálisak ehhez az arcformához. A keskeny állat optikailag megnövelheted hullámokkal és befelé szárított alsó részekkel. A homlokot tompíthatod laza esésű ritka frufruval, így keskenyebbnek tűnik.

Mit kerülj?:
A frufru ne legyen tömör, és túl rövid sem. A túl rövid haj, és a kifelé szárított haj kerülendő, mert kiemeli a szögletes arcformát. Nem túl előnyösek a fejtetőn dús frizurák és a tömör, túl rövid frufru sem. 

Tipp:
Erős arcvonalaidon lágyíthatsz laza esésű hullámokkal, valamit tépett, kissé arcba hulló tincsekkel. Előnyös az is, ha asszimetrikus formával van megtörve a határozott arcél.


2 megjegyzés:

  1. ez jó kis bejegyzés volt. sosem tudom eldönteni, milyen fejformám vagy testalkatom van, jól leírtad:)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, ha tetszik, mondjuk az arcformákkal még néha bajban vagyok, mert ugye ezek csak a legáltalánosabb dolgok, és nem is mindenkinél annyira feltűnően jönnek elő a dolgok, de a testalkatokat szerintem még ennyire sem lehet normálisan besorolni :D

    VálaszTörlés